Je kunt ons tussen 9:00 en 17:00 uur bereiken op 020-8200 600

Snowtime Travel logo

Vragen, of advies nodig?
Stel je vraag in de live chat

Klanten waarderen ons met een 8.5!

Ode aan Val Thorens

04 december 2017

Ach Val Thorens, hoog dorp aan de piste, dit jaar wederom verkozen tot beste skiresort van Frankrijk, van Europa, van de wereld. Maar wat is het toch met dat dorp? Ik dacht erover na toen ik er doorheen wandelde tijdens de Winterstarter.

Echt mooi kan je het niet noemen, hoewel er de laatste jaren heel wat nieuwe en betere accommodaties bij zijn gekomen, en oude gevels zijn vervangen door modern hout. De jaren ’70 appartementjes waar je met z’n vieren op één doorgezakte slaapbank moest, ze zijn ondertussen ver in de minderheid. Het wordt steeds meer wellness, boxspring en houtkachel.

Toch is er ook nog veel bij het oude: neem de restaurants, waar je naar hartenlust kan racletten, gourmetten en tartifletten. Met die tijdloze rood-wit geblokte gordijntjes en houten stoeltjes met hartjes erin. Dampend en rokend door al die apparaten die de kazen doen smelten. En de café’s: vaak ingericht met plastic stoeltjes, een stroef tafelvoetbalspel en een nukkige barvrouw.

En ach, dat winkelcentrum waar je doorheen moet als je van de onderkant van het dorp naar boven wil. De temperatuur staat er steevast op bejaardenhuis-niveau, waardoor je zwetend en puffend – al kan dat ook aan de hoogte liggen – langs de winkels sjokt. Die bieden uiteraard skikleding, maar ook heel veel knuffelbeesten, sloffen in de vorm van skischoenen, bekers, t-shirts, onderbroeken met overal Val Thorens erop en worst. Het assortiment verandert nooit “some things never change”.
Neem nou de roltrap waarvan het elke keer weer een verrassing is of hij het doet, en de lift in de Rue du Soleil die hevig schokkend wonder boven wonder altijd beneden of boven komt…

Maar er is wel degelijk iets gaande…. Zo kwamen we in een heel bijzonder café terecht, middenin datzelfde winkelcentrum. Het bleek pas drie dagen open. Er had een aftands sportcafé gezeten maar daar zag je niets meer van. Vol met sfeervolle details, zoals een stapel ouderwetse radiootjes in de hoek, gezellige hanglampen boven de prachtig grote houten tafel, een vintage scooter aan de muur. Ook de nieuwe wijnbar waar we een dag later belandden was hip en trendy met het ritmische getrommel van een knappe jembéspeler, opgespoten dames in nepbont en hapjes zoals frietjes met truffel.

Ach Val Thorens, hoog dorp aan de piste, allerbeste skiresort dat er bestaat en toch zo gewoon gebleven. Ik hou van je, om je perfect geprepareerde pistes, je moderne skiliften, je sneeuwzekerheid. Maar misschien nog wel het meest om je roltrap, je lift, je winkelcentrum, je raclette en je tafelvoetbalspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang aanbiedingen, nieuws en tips;

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Menu

Zoeken op Snowtime.nl

Zoek op: Dutchweek, Val Thorens, Sölden, Oostenrijk,